Klienti Domu sv. Kozmu a Damiána sa presťahujú do vynovených priestorov

13.05.2011 Prešov

Prešov 12. mája (TASR) - Klienti Domu sv. Kozmu a Damiána v Prešove sa budú v najbližších týždňoch sťahovať do vynovenej budovy na Rumanovej ulici. Po ukončení rekonštrukčných prác dnes nové priestory posvätil prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.
Zriaďovateľom tohto domu sociálnych služieb a zariadenia opatrovateľskej služby je Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie. Zariadenie vzniklo pred desiatimi rokmi a počas rekonštrukcie sa presťahovalo do prenajatých priestorov v areáli nemocnice.
\"Týmto zariadením prešlo doteraz vyše 400 pacientov, mnohí z nich sú už na druhom brehu života. Títo núdzni ľudia, o ktorých už svet veľakrát nemá záujem, sú v duchovnej rodine, ktorá im zabezpečuje 24-hodinovú starostlivosť, a prežívajú tieto posledné dni v ovzduší prijatia, v ovzduší lásky,\" povedal arcibiskup.
Provinciálna predstavená kongregácie setra Petra Sičáková, uviedla, že prestavba trvala približne tri roky a stála vyše 400.000 eur. Kongregácia peniaze získala od darcov, sponzorov, charitatívnych organizácií zo zahraničia a Úradu vlády SR.
\"Zvýšil sa štandard poskytovaných služieb tým, že nám pribudlo viac hygienických a sociálnych zariadení, lôžkový výťah, všetky postele sú polohovateľné a vybavené elektronickým ovládaním,\" uviedla riaditeľka zariadenia, sestra Daria. Doplnila, že v izbách sú umiestnené kamery, takže sestry môžu sledovať klientov na viacerých miestach naraz.
Okrem toho v nadstavbe budovy vznikli administratívne priestory, ambulancia, rehabilitačná miestnosť a kaplnka a hygienické zariadenia.
\"V súčasnosti je u nás 20 klientov. Sú to väčšinou ľudia po cievnych mozgových príhodách a obvykle s motorickým postihom, teda majú ochrnutú jednu alebo obe strany tela, majú postihnutú reč a často aj pamäť,\" konštatovala riaditeľka zariadenia, ktorá má za sebou dlhoročnú lekársku prax.
Starostlivosť o klientov bude zabezpečovať vyše 20 zamestnancov s vysokoškolským, prípadne stredoškolským vzdelaním a približne rovnaký počet budú tvoriť študenti, ktorí sem prichádzajú na prax, a zamestnanci na aktivačných prácach. Na financovaní starostlivosti sa podieľa samotný klient, vyšší územný celok a mesto.
 

Vyberte región

mark